2022: Elegantie in de keuken

2022: elegantie in de keuken

De pandemie bleek voor veel Nederlanders aanleiding eindelijk de keuken van hun dromen aan te schaffen. De keukenbranche draaide overuren en keukenzaken kregen te maken met een ongekende aanvraag. Maar welke kleuren en details zijn helemaal van nu? En welke vormen zijn populair? Kortom: wat is de trend van 2022? InHuiz ging op onderzoek uit.

Waar je een aantal geleden veel keukens zag met rustieke eiken fronten en dikke betonnen werkbladen, zijn nu de kastjes van luxe notenhout fineer in combinatie met een dun marmeren blad. Het lijnenspel van de keuken wordt vloeiender, vrouwelijker en eleganter. Daarnaast zijn de kleurtinten van veel keukens ook zachter geworden.

Populaire kleuren
Voorheen was een keuken van hout, zwart of anders wit. Tuurlijk, er waren altijd uitzonderingen, maar dat waren wel de bestsellers. Nu zien we varianten van wit. Denk aan pastelkleuren en naturellen of aan ‘greige’ een tussenvorm van beige en grijs. Bovendien zien we steeds meer ton-sur-ton toepassingen. Een greige-kleurige keuken heeft in de huidige trend een lichtgrijs blad bij of lichtgrijze handgrepen en ook een kraan die mooi aansluit bij de kleur.

Een logische ontwikkeling
Een tijd geleden zag je bijna alleen maar witte keukens. Als reactie daarop werd zwart populair, ook omdat het bij de industriële stijl paste die een tijd gangbaar is geweest. De reactie daar weer op is dat alles wat zachter wordt. Natuurlijk blijven zwart en wit ook populair, maar in de showrooms ga je deze vernieuwing en elegantie zeker terugzien.

Vorm en opstelling
Een keuken blijft open, een keukeneiland is nog onverminderd populair, al worden ze nu wel iets minder diep, bijvoorbeeld 90 centimeter in plaats van 120 centimeter, ook weer die elegantie. Ze zijn hoog en ondiep, zodat je wel het gevoel van openheid boven je hoofd houdt. Dat is echt anders dan bij de keukens uit de jaren ‘80 en ‘90, toen je met je hoofd onder de kasten moest duiken. De afzuiginstallatie zit ook steeds vaker in de kookplaat, waardoor een afzuigkap niet meer nodig is. Dat heeft voor een enorme revolutie gezorgd en maakt dat meer mensen ook voor een kookeiland kunnen kiezen. De techniek doet echt wat met het uiterlijk van de keuken. 

Daarnaast zien we wat meer de ronde vormen terugkomen in de keuken, de trend die je ook ziet in de rest van het interieur. Meestal gaat het om afgeronde hoeken. Ook de keuken ontkomt niet aan wat zachter, vrouwelijkere vormen.

Met of zonder greep?
Als er handgrepen op zitten, zijn ze fijn van uiterlijk, niet ongelofelijk aanwezig. Bijvoorbeeld doordat ze smal zijn of in de kleur van het frontje. Soms zitten ze aan de bovenkant van de kasten, waardoor ze ook minder opvallen. Dat ze minder in het zicht zitten, geeft een rustige uitstraling aan de keuken.

Benieuwd hoe het er in het echt uit ziet?
Medio maart 2023 openen wij ons gloednieuwe inspiratiecentrum in Blaricum. Daar kunt u straks alle frontjes, kleuren en stijlen zelf ervaren. We nodigen u alvast van harte uit!

(Dit nieuwsitem is een extract van een artikel van vtwonen)